Ratsukangas

UUSILLE ASIAKKAILLE

Saapuminen

Tallimme sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella, noin kahdeksan kilometrin etäisyydellä Oulun keskustasta pohjoiseen.

Kun pääset perille tallillemme, löydät päärakennuksesta kolme eri tallia. Ratsastuskoulun tallista löydät suurimman osan tuntihevosista sekä toimiston. Hopotista näet tuntilistan, josta voit tarkistaa tunnillesi varatun ratsun. Auditoriossa ja junnutallissa asuu sekä yksityishevosia että ratsastuskoulun hevosia.

Myös hirsitallissa asuu sekä tuntihevosia että yksityishevosia. Hirsitallin varustehuoneesta löydät lainakypärät ja -turvaliivit.

Yksityishevosten karsinoihin saa mennä vain hevosen omistajan luvalla.

Tallilla on aina tuntiavustaja, joka auttaa ja opastaa. Tunnistat hänet keltaisesta tuntiavustaja-huomioliivistä.

Ratsastukseen tarvitaan aina kypärä. Hirsitallissa (ensimmäinen rakennus parkkipaikan vieressä) on hyllyssä paljon erikokoisia turvakypäriä, koot pikkulapsesta isoon aikuiseen. Meillä on lainata myös turvaliivejä ja niiden käyttöä suositellaan.

Ennen tuntia

Tule omalle tunnillesi hyvissä ajoin ennen tunnin alkamista. Varaa aikaa myös tunnin jälkeiseen hevosen hoitoon. Ensimmäisellä kerralla kannattaa varata aikaa jopa enemmän, kun paikka ja asiat ovat uusia. Ratsastukseen kuuluu olennaisena osana hevosen hoitaminen. Jos et osaa tai kerkeä laittaa hevostasi kuntoon, kerrothan se jo tuntia varatessasi, jolloin henkilökunta varautuu auttamaan sinua hevosen hoidossa ja varustamisessa.

Hevosten varusteet löytyvät tallin käytävällä olevasta satulahuoneesta valkoisen oven takaa. Jokaisella hevosella on oma satula sekä suitset nimetyillä paikoillaan. Talvella tai sateisella säällä hevosille laitetaan fleeceloimet maneesimatkan ajaksi. Palautathan tunnin jälkeen varusteet paikoilleen ja kuolaimet hyvin pestyinä naulakkoon.

Turpahihnan oikea kireys mitataan kuvassa esitettävällä tavalla.  © Silke Rottermann

Satulavyötä kiristetään vaiheittain. Satulavyön oikea kireys mitataan asettamalla kämmen hevosen rintalastan kohdalle, satulavyön ja vatsan väliin. Kämmenen tulisi sopia satulan ja hevosen väliin, jotta hevonen saa happea rasituksessa. Liian kireä vyö vaikuttaa myös hevosen suorituskykyyn. Vyön kireys tulee tarkistaa vatsan alta, sillä kylkien kohdalla on usein itseasiassa ”ohuempi” kohta hevosta, ja satulavyön ja hevosen väliin jää helpostikin suurempi väli vaikka vyö olisi jo hyvin kireällä. Erityisesti joustovöiden kanssa tulee olla tarkkana, sillä ne antavat myös helposti periksi vaikka vyö olisi erittäin kireä.

Turpahihnan oikea kireys mitataan kuvassa esitettävällä tavalla. © Silke Rottermann

Tunneille lähdetään noin viisi minuuttia ennen tunnin alkua tuntiavustajan ohjeistuksen mukaan. Huolehdithan, että ratsullasi on tunnille lähtiessään oikeat varusteet. Muista pitää turvavälit siirtyessäsi hevosen kanssa ratsastustunnille. Käyttämällä jakkaraa selkäännousussa säästät hevosen selkää sekä satulaa. Tuntiavustaja tai opettaja auttaa aina tarvittaessa selkäännousussa ja varusteiden tarkistamisessa.

Tunnin jälkeen

Tunnin jälkeen huolehdithan hevosen varusteet puhtaina paikoilleen. Kuolaimet tulee pestä ja kuivata sekä suitset paketoida siististi. Satulan voi puhdistaa ratsastuskoulun satulahuoneesta löytyvillä tarvikkeilla. Mikäli satulahuopa on kesällä hikinen, sen voi asettaa satulan päälle sisäpuoli ylöspäin kuivumaan. Muistathan laittaa satulan päälle suojuksen. Fleeceloimet tulee palauttaa satulahuoneeseen omille paikoilleen. Mahdolliset korvahuput on hyvä kääntää tunnin jälkeen nurinpäin, jotta ne kuivuvat hiestä ja etteivät lika ja karva pääse kerääntymään niihin.

Puhdista hevosen kaviot tunnin jälkeen sekä harjaa hevosesi pikaisesti. Estetuntien jälkeen hevosten etujalat voi kylmätä.

Kesällä hikinen hevonen pestään. Hevoset pestään sinisten pesuämpäreiden ja sienten kanssa. Talvella hikiselle hevoselle laitetaan kuivausloimi ratsastuksen jälkeen. Huolehdi, että loimen vyöt on kunnolla kiinni.

Hevosten jalkojen kylmäys on erityisen tärkeää estetuntien jälkeen. Hevosen jalkoja kylmätään samasta syystä kuin ihminenkin kylmää lihaksia, niveliä ja jänteitä. Kylmäys on hyödyllistä, koska se ennaltaehkäisee ja vähentää vaurioiden syntymistä (tulehdus, turvotus) kudoksissa ja lievittää lisäksi kipua. Jalkoja kylmätään kylmäyssuojilla tai talvella vaihtoehtoisesti lumen avulla, laittamalla sitä muovipusseihin jotka asetetaan jännesuojien sisään.

Poistuessasi karsinasta tarkistathan että hevonen on irti, karsinan ovi kunnolla kiinni ja roikkuvat riimunnarut, päitset tmv. irtotavarat poistettu karsinasta. Muistathan myös poistaa jaloista suojat, jos hevosellasi on suojat käytössä.

Tunnille pukeutuminen

  • Turvallisimmat jalkineet ovat ratsastussaappaat tai kumisaappaat erillisellä korolla. Talvipakkasilla kuomat ovat ratsastukseen sopivat ja lämpimät!
  • Housuiksi käyvät joustavat housut, jotka eivät ole liukkaat.
  • Ratsastushanskat säästävät käsiäsi hiertymiltä.
  • Kypärän käyttö ratsastustunnilla on pakollista. Kypäräksi käyvät vain hyväksytyt turvakypärät. Voit tarvitttaessa lainata kypärän tallilta. Kypäriä löydät hirsitallin varustehuoneen kaapista.
  • Pitkähiuksisten tulee turvallisuussyistä pitää hiuksensa kiinni.
  • Kovemmilla pakkasilla pukeudu kuitenkin lämpimästi eli silloin toppavaatteet päälle!

SRL – Ratsastusradan säännöt

  • Selkään nousu, selästä laskeutuminen, hevosten taluttelu, loimen laitto, käynti ja käännökset tehdään aina URAN SISÄPUOLELLA niin, että muut mahtuvat uralta ohi.
  • Vastaan tultaessa ratsastajien vasemmat kädet kohtaa. Tästä säännöstä on olemassa poikkeus: jos joku selvästi pysyy pääty- tai keskiympyrällä, ohitetaan hänet uralta ulkokautta.
  • Ympyrän tekijää väistetään, ellei ympyrä ole tehtävään kuulumaton.
  • Älä maiskuta tai käytä raippaa häiritsevästi.
  • Yleisesti ottaen pidä silmät auki, on hankalaa nähdä ketään muuta jos vain tuijottaa oman hevosen niskaa.
  • Katsomossa, tallissa ja tallin pihalla liikutaan rauhallisesti, eikä rampata sisään ja ulos tai huudeta ja juosta. Vältä myös koirien, pikkulapsien, sateenvarjojen ja lastenvaunujen tuomista näihin paikkoihin, koska ne voivat häiritä hevosia.
Kisatiimi
Siirry sivun alkuun